28.12.06

Kako razbiti AACS zaščito

Lahko bi dodal še podnaslov Anekdota o besnem programerju.

Slučajno sem na internetu zasledil tole zabavno zgodbico. Začelo se je z uporabo programčka BackupHDDVD na nekem forumu o DVDjih. Uporabnik z imenom muslix64 je objavil majhen (kompleten paket z izvorno kodo in navodili je velik 18 kb) programček za dekripcijo HD DVDjev zaščitenih z AACS. Ker je standard do zdaj veljal za nezlomljivega, je bilo jasno, da mu ljudje ne bodo kar tako verjeli. Pa je dodal še filmček.

Do sem bolj ali manj klasična hekerska zgodba.

Vse skupaj postane zabavno, ko prebereš zakaj se je sploh spravil nad tole zaščito. V svoji neskončni modrosti se je namreč industrija zabave spomnila, da bi lahko grdi pirati HD DVDje kopirali tudi z uporabo funkcije print screen, torej sličico po sličico. Ročno bi bila zadeva resda zamudna, a po njihovem mnenju, bi se slej ko prej našel kdo, ki bi napisal program, ki bi početje avtomatiziral. Zato potrebuješ za predvajanje HD DVDja tudi posebno grafično kartico.

Pa gremo nazaj k uporabniku muslix64. Poba (recimo, da je moški) si je šel nabavit novo tehnično igračko, HD DVD predvajalnik. Zraven si je kupil še originalen HD DVD film. Vse skupaj je prinesel domov, povezal in ugotovil, da filma ne more gledati na HD monitorju, ker pač nima prave grafične kartice. Kaj zdaj? Naj si nabavi še primerno grafično kartico? Ne... Ker je očitno heker, se je lotil dela in v devetih dneh napisal programček, ki odstrani zaščito. Na kratko in laično povedano: v devetih dneh je sesul zaščito, ki so jo skupaj razvila podjetja Disney, Intel, Microsoft, Matsushita (Panasonic), Warner Brothers, IBM, Toshiba, in Sony.

Morala zgodbe? Upam, da jo bodo razumeli vsaj v zgoraj omenjenih podjetjih!